Европейският съюз планира да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за

...
Европейският съюз планира да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за
Коментари Харесай

ЕС дава 300 млрд. евро за инфраструктурни проекти по цял свят

Европейският съюз планира да активизира до 300 милиарда евро финансиране за инфраструктурни и други планове в границите на проект, наименуван " Глобална врата " (Global Gateway), с цел да си съперничи с  китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", написа,. " Файненшъл таймс ".

Средствата ще бъдат отпуснати в границите на новата тактика до 2027 година Финансирането ще стане от фондовете на Европейски Съюз, лични средства на страните-членки, европейските финансови институции и националните банки за развиване. Предвижда се също да се " направи опит да се активизират финанси и експертиза от частния бранш ".

 ЕК ще показа публично самодейността в сряда. Около 135 милиарда евро ще бъдат привлечени посредством Европейския фонд за стабилно развиване.

Основната цел на Европейски Съюз е да ускори присъединяване си в планове в разрастващи се страни, противодействайки на китайската самодейност, посредством която Пекин разгръща въздействието си по света. Основни сфери на европейски вложения в границите на новата тактика ще станат дигитализацията, опазването на здравето, климатът, енергетиката и превозът, а също по този начин научните проучвания и образованието.

" Един пояс, веднъж "

Президентът Си Дзинпин  постави началото на инициативата  през 2013 година, с цел да употребява мощните страни на Китай във финансирането и построяването на инфраструктура, с цел да „ построи необятна общественост от общи ползи “ в цяла Азия, Африка и Латинска Америка. Но „ планът на века “ на Си в този момент е изправен пред огромни провокации и обилни реакции в чужбина. 

Огромната китайска самодейност е в заплаха да загуби инерция, защото опозицията против нея в целевите страни нараства, а задълженията се усилват, проправяйки пътя на конкурентни схеми, които се пробват да изтласкат Пекин. 

Проучване на AidData преглежда 13 427 китайски плана в 165 страни за 18 години на обща стойност 843 милиарда $ и отбелязва, че годишните задължения на Пекин за финансиране на интернационалното развиване в този момент са двойно по-големи от тези на Съединените щати. Кредитните опасности също са се нараснали, като експозицията към китайския дълг в този момент надвишава 10% от Брутният вътрешен продукт в доста страни с ниски и междинни приходи.

Проучването откри, че 35% от плановете „ Пояс и път “ се борят с корупцията, трудовите нарушавания, замърсяването на околната среда и публичните митинги.

През юни тази година Съединените щати оповестиха съперничеща самодейност на Г -7, известна като „ Изграждане на по-добър свят “  за даване на финансова поддръжка на разрастващите се страни за създаване на инфраструктура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР